Ratatouille
A ratatouille, a lecsó francia változata a nyári étkezések gyakori szereplője nálam. Minden összetevőjét külön-külön is nagyon szeretem, de együtt méginkább a nyár esszenciájának számítanak, mivel a fő nyári zöldségeket tartalmazza. Itthon sajnos az olívabogyó hiányzik, ami most nekem is kimaradt. A padlizsánt és a cukkinit párolhatjuk külön-külön is, vagy rögtön az összes zöldséget együtt. Az igazi nizzai ratatouille-t pedig fél napig főzik kuktában. Én maradtam a gyorsabb verziónál, mivel lehetőleg szeretném megőrizni a tápanyagokat is az ételben. Fontos az alapanyagok jó minősége és frissessége, a fűszerezést pedig lehet ízlés szerint változtatni. A fűszercsokor alap összetevői a kakukkfű és a babérlevél, ezek mellé pedig lehet összeválogatni a provence-i fűszerekből még párat (pl. rozmaring, oreganó, bazsalikon, tárkony, petrezselyem, stb.). Ha tehetjük, használjunk friss fűszernövényeket, ez esetben csak a főzés vége felé adjuk hozzá őket.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 nagy cukkini
- 1 nagy padlizsán
- 1 sárga paprika
- 1 piros paprika
- 5 paradicsom
- 3 ek olívaolaj
- kakukkfű
- 2 babérlevél
- rozmaring
- bazsalikom
- oreganó
- 2 gerezd fokhagyma
- kis csokor friss petrezselyem
- só
A finomra vágott hagymával olívaolajon megpirítjuk a karikákra vágott paprikát, majd hozzáadjuk az összes kockákra vágott zöldséget. A meghámozott paradicsommal várjunk kicsit, ez ráér, ha már puhább a többi. Közben fűszerezzük is, ízlés szerint. A szárított fűszereket már a párolás megkezdésekor adjuk hozzá, a friss összetevőket (petrezselyem, fokhagyma) a vége előtt pár perccel. Puhára pároljuk.
Tálalhatjuk főtt burgonyával, kenyérrel, kölessel, de lehet belőle quiche-t is készíteni.
Hozzászólás