Tovább a tartalomra
augusztus 13, 2012 / gelencserzso

Ratatouille

A ratatouille, a lecsó francia változata a nyári étkezések gyakori szereplője nálam. Minden összetevőjét  külön-külön is nagyon szeretem, de együtt méginkább a nyár esszenciájának számítanak, mivel a fő nyári zöldségeket tartalmazza. Itthon sajnos az olívabogyó hiányzik, ami most nekem is kimaradt. A padlizsánt és a cukkinit párolhatjuk külön-külön is, vagy rögtön az összes zöldséget együtt. Az igazi nizzai ratatouille-t pedig fél napig főzik kuktában. Én maradtam a gyorsabb verziónál, mivel lehetőleg szeretném megőrizni a tápanyagokat is az ételben. Fontos az alapanyagok jó minősége és frissessége, a fűszerezést pedig lehet ízlés szerint változtatni. A fűszercsokor alap összetevői a kakukkfű és a babérlevél, ezek mellé pedig lehet összeválogatni a provence-i fűszerekből még párat (pl. rozmaring, oreganó, bazsalikon, tárkony, petrezselyem, stb.). Ha tehetjük, használjunk friss fűszernövényeket, ez esetben csak a főzés vége felé  adjuk hozzá őket.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 nagy cukkini
  • 1 nagy padlizsán
  • 1 sárga paprika
  • 1 piros paprika
  • 5 paradicsom
  • 3 ek olívaolaj
  • kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • rozmaring
  • bazsalikom
  • oreganó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kis csokor friss petrezselyem

https://eltuntizeknyomaban.wordpress.com/wp-content/uploads/2012/08/p7290369.jpg?w=300

A finomra vágott hagymával olívaolajon megpirítjuk a karikákra vágott paprikát, majd hozzáadjuk az összes kockákra vágott zöldséget. A meghámozott paradicsommal várjunk kicsit, ez ráér, ha már puhább a többi. Közben fűszerezzük is, ízlés szerint. A szárított fűszereket már a párolás megkezdésekor adjuk hozzá, a friss összetevőket (petrezselyem, fokhagyma) a vége előtt pár perccel.  Puhára pároljuk.

Tálalhatjuk főtt burgonyával, kenyérrel, kölessel, de lehet belőle quiche-t is készíteni.

 

Hozzászólás