Tovább a tartalomra
december 18, 2013 / gelencserzso

Dahl

A húsmentes táplálkozás fontos összetevői a hüvelyesek. A különféle babok, lencse- és borsófélék például sok fehérjét tartalmaznak, ami könnyen segíthet a fehérjepótlásban. Gyakran nézek indiai ételek után mostanában, itt van például a dahl, íme egyik változata.

Hozzávalók:

  • 1 bögre bulgur/ barna rizzsel helyettesíthető
  • 1 bögre barna lencse
  • vörös lencse/ egyéb lencse, vagy csicseriborsó
  • 1 sárgarépa
  • 200 ml paradicsomlé
  • egy kis fej vöröshagyma
  • 1 kk kurkuma
  • egy csipet római kömény,
  • chili,
  • koriandermag
  • 1-2 gerezd préselt fokhagyma

Először is figyeljünk oda arra, hogy a hüvelyeseket általában vízben kell áztatni főzés előtt, de eltérő ideig. Ez esetben a barna lencsét pár órával főzés előtt, (a csicseriborsót már előző este!) áztassuk be, a vörös lencse viszont nem igényel áztatást. A barna lencsét tegyük fel főni, majd 5-10 perc múlva a vöröset is hozzáadhatjuk, így nagyjából ugyanakkor lesz kész. Tíz perc alatt szépen megpuhul a vörös lencse is. Közben a bulgurt is átmossuk, megfőzzük, kb 10 perc alatt. A karikákra felszeletelt sárgarépát pl. a bulgurral együtt lehet főzni. Ha mindez kész, egy nagyobb lábasban olívaolajon megdinszteljük a hagymát és illatosra pirítjuk a fűszereket. Ehhez adjuk a megfőtt lencsét és a bulgurt is a vízzel együtt (vagy amennyi vízzel szeretnénk), valamint a paradicsomlevet. Pár percig kevergetve főzzük, sózzuk. Van recept, ami még citromlevet is ajánl hozzá, lehet próbálkozni.

lentil_dahl_with_vegetables_and_brown_rice_ahero

Hozzászólás