Tovább a tartalomra
augusztus 16, 2012 / gelencserzso

Bodzabogyó lekvár

Régóta tervezett projektet hajtottunk végre a héten, bodzabogyó lekvárt készítettünk itthon. A fekete bodza rendkívül sok C-vitamint tartalmaz, a belőle készült lekvár pedig megfázás idején köhögéscsillapító, valamint vizelethajtó, hashajtó hatású. És nagyon finom is! Legalább annyira, mint a bodza virágja. Egyébként rengeteg jótékony hatású étket lehet készíteni a bodzából, nem véletlenül állt régen minden vidéki ház udvarán egy-egy bodzafa. Azon tanakodtunk, hogy mérgező-e a bogyója, vagy nem, mert sok ellentmondó információ kering erről, de végül abban maradtunk, hogy nem paszírozzuk át a bogyókat. Utánanéztünk, csak a gyalogbodza mérgező, a fekete bodza nem. Emellett a veszteség is túl sok lenne, örültünk, hogy 2 kilót is sikerült elkészíteni.

A száráról egy villa segítségével leszedtük a bogyókat. Csak a tiszta fekete, érett szemeket válogattuk ki.

Összeturmixoltam, és magas gyümölcstartalmú lekvárhoz való dzsemfixet használtam a befőzéshez, az előírt arányokat betartva.

One Comment

Vélemény?
  1. Bodzalekvár / Sze 17 2012 9:41 de.

    Nagyon ötletes kis írás!
    Én paradicsom paszírozóval velőt készítek és abból főzök lekvárt, így a magja és a héja nem kerül bele.

Hozzászólás