május 8, 2012 / gelencserzso
Tegnap teljesen váratlanul észrevettem, hogy végre árulnak rebarbarát a piacon, és rögtön vettem pár szárat. A múlt héten egyébként elvetettem a rebarbara magokat a kertben, remélem, hogy egy-két éven belül már saját termésből főzhetünk.
Én magam most készítettem először rebarbarából valamit, és nyersen megkóstolva megállapítottam, hogy valóban rendkívül savanyú, ezért elkerülhetetlen a cukor, vagy valamilyen édes gyümölcs kísérete. Amúgy nagyon alacsony a kalóriatartalma.
Kevés, ám igen örömteli emlékek kötnek ehhez a zöldséghez/gyümölcshöz, pl. nővérem rebarbara-banán lekvárja, vagy az egyik párizsi biopiacon kóstolt rebarbarapite.
Hozzávalók 2 személyre:
- 1 nagyobb szár rebarbara
- 200 g eper
- 3 ek nádcukor
- 1 kk kardamom
- 1 kk fahéj
- 1 vaníliarúd
- 2-3 mentalevél
- 1/4 citrom leve
A rebarbara szárait vágjuk le, és hámozzuk meg. Ujjnyi darabokra felszeletelve tegyük fel főni a cukorral, kardamommal, fahéjjal és vaníliarúddal, mentával. Kb. 2 perc főzés után meg is puhul, a mentalevelet kivesszük,és ez pont elég ahhoz, hogy az eperrel együtt krémesre turmixoljuk. A végén mehet bele a citromlé, és ízlés szerint cukor.
A végén mentalevéllel díszítjük, és hűtve fogyasztjuk.
Szerintem elég domináns lett az eper íze, de ugye ez sose baj 🙂
Hozzászólás