május 15, 2012 / gelencserzso
Bodzás epres rebarbarapite
Ez az a tarte à la rhubarbe, amelyet csak eperrel szerettem volna elkészíteni, de a hétvégén volt szerencsém olyan gyönyörű bodzára lelni az Ipoly-völgyben, amit nem hagyhattam ki belőle. És tökéletesen illett hozzá. Éppenhogy remekül kiegészítve a rebarbara savanykás ízét, amelyet döntően az eper ellensúlyoz. A többi már csak a körítés. Nagymértékben variálható.
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 100 g vaj
- 1 tojás
- 1 csipet só
- víz
- 200 g rebarbara
- 200 g eper
- 2 fej bodzavirág
- 1 kk kardamom
- 3 ek nádcukor
- 2 tojás
- 200 ml tejföl
A tészta egy nagyon jó alaptészta, ami édes vagy sós feltéttel egyaránt működik. A lisztet egy csipet sóval elkeverjük, és a kockákra vágott vajat hidegen elmorzsoljuk vele. Aztán hozzáadjuk a tojást, némi vizet, és egyenletesen összegyúrjuk, de ne túl sokáig. 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
Ezalatt elkészíthetjük a gyümölcsös krémet. A rebarbarát meghámozzuk, és kb. fél centis darabkákra szeleteljük. Kevés vízzel, 2 evőkanál cukorral, kardamommal és egy fej bodzával egy-két percig főzzük, hogy éppen megpuhuljon. Hagyjuk hűlni. A tejföllel és egy evőkanál cukorral összekeverjük a tojásokat, majd félbevágott epreket adunk hozzá, és összekeverjük a rebarbarával is.
A tésztát kinyújtjuk és 32 cm-es tortaformába illesztjük. Ráöntjük a gyümölcsöket, kicsit elrendezhetjük rajta, hogy szép legyen, és megszórjuk még bodzavirággal a tetejét.
180 C fokon kb. 35 percig sütjük.
180 C fokon kb. 35 percig sütjük.
Kevés cukorral csináltam, így elég rendesen érezhető volt az alapanyagok íze. Bodzából még többet is lehetne beletenni.
Ez a tavasz nagyon ízletes 🙂
Hozzászólás