Tovább a tartalomra
május 15, 2012 / gelencserzso

Bodzás epres rebarbarapite

Ez az a tarte à la rhubarbe, amelyet csak eperrel szerettem volna elkészíteni, de a hétvégén volt szerencsém olyan gyönyörű bodzára lelni az Ipoly-völgyben, amit nem hagyhattam ki belőle. És tökéletesen illett hozzá. Éppenhogy remekül kiegészítve a rebarbara savanykás ízét, amelyet döntően az eper ellensúlyoz. A többi már csak a körítés. Nagymértékben variálható. 


Hozzávalók:
  • 250 g liszt 
  • 100 g vaj 
  • 1 tojás 
  • 1 csipet só
  • víz 
  • 200 g rebarbara
  • 200 g eper 
  • 2 fej bodzavirág
  • 1 kk kardamom
  • 3 ek nádcukor 
  • 2 tojás
  • 200 ml tejföl 
A tészta egy nagyon jó alaptészta, ami édes vagy sós feltéttel egyaránt működik. A lisztet egy csipet sóval elkeverjük, és a kockákra vágott vajat hidegen elmorzsoljuk vele. Aztán hozzáadjuk a tojást, némi vizet, és egyenletesen összegyúrjuk, de ne túl sokáig. 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.

Ezalatt elkészíthetjük a gyümölcsös krémet. A rebarbarát meghámozzuk, és kb. fél centis darabkákra szeleteljük. Kevés vízzel, 2 evőkanál cukorral, kardamommal és egy fej bodzával egy-két percig főzzük, hogy éppen megpuhuljon. Hagyjuk hűlni. A tejföllel és egy evőkanál cukorral összekeverjük a tojásokat, majd félbevágott epreket adunk hozzá, és összekeverjük a rebarbarával is. 

A tésztát kinyújtjuk és 32 cm-es tortaformába illesztjük. Ráöntjük a gyümölcsöket, kicsit elrendezhetjük rajta, hogy szép legyen, és megszórjuk még bodzavirággal a tetejét. 
180 C fokon kb. 35 percig sütjük. 

Kevés cukorral csináltam, így elég rendesen érezhető volt az alapanyagok íze. Bodzából még többet is lehetne beletenni. 

Ez a tavasz nagyon ízletes 🙂 


Hozzászólás