Tovább a tartalomra
május 19, 2012 / gelencserzso

Ponty olasz módra spárgával

A sok tanulás ellenére is szerettem volna megünnepelni a Jamie Oliver által indított Food Revolution Day-t. Ehhez pedig olasz szobatársam is csatlakozott, méghozzá nem kis hozzájárulással. A nap úgy kezdődött, hogy vettem a piacon egy csomag zöld spárgát. Kicsivel utána kitaláltuk, hogy együnk hozzá halat, mert szeretne megkóstolni valami magyar vizekből származó halat, és amúgyis megy a vásárcsarnokba, szóval tud hozni 🙂 Így lett pár szelet ponty a vacsora főszereplője. Őszintén szólva, nem gondoltam, hogy ezt is olasz módra fogjuk elkészíteni (paradicsommal, oreganóval), mert én simán betoltam volna a sütőbe alufóliába csomagolva egy kis tejfölös zöldfűszeres spárgával. Nos, ez is így volt tökéletes. 


Hozzávalók két személyre: 

  • 4 szelet ponty 
  • 1-2 marék koktélparadicsom
  • olívaolaj
  • oregánó
  • 400 g zöld spárga 
  • 400 g újburgonya
  • petrezselyem
  • 2 újhagyma

A pontyot előkészítjük és olívaolajon a félbevágott koktélparadicsomok társaságában megsütjük. A végén oregánóval ízesítjük. Közben spárgát megmossuk, az alsó részét letörjük (ha meghajlítjuk, éppen ott törik el, ahol le kellene vágni), félbevágjuk őket, és feltesszük főni kb 10 percre annyi sós vízben, hogy ellepje. Egy kis citromlevet még kipróbálnék a spárgára. További köretként petrezselymes újhagymás újburgonyát tálaltunk, ez már a kevésbé olasz része volt, de teljesen passzolt hozzá. 

Lényeg, hogy ma is friss és helyi forrásból származó ételek kerültek az asztalunkra. És ha már a halaknál tartunk, egy kis programajánló: jövő hétfőn vetítik a tengerek túlhalászatáról szóló Az utolsó fogás c. filmet a Francia Intézetben. 

Hozzászólás