Tovább a tartalomra
március 8, 2013 / gelencserzso

Alma csatni

Ezen a héten rendezte az ELTE EKSZ (Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért) az idén negyedik Fenntarthatósági Napot az ELTE Nándorfejérvári úti kollégiumában.  Az önkéntesek által szervezett rendezvényen többek között kézműves műhely, fenntarthatósági játékok és filmvetítés mellett ökobüfével is vártuk a kollégistákat. A jobbnál jobb zöldségpástétomok, ajvár és padlizsánkrém mellé készítettünk egy különleges ízű alma csatnit is, amely eleinte ravaszul édes, majd villámokat szór a végén.

Az eredetileg indiai étel az angoloknak köszönhetően igencsak elterjedt mára a világban. Bármilyen helyi gyümölcsből és zöldségből is elkészíthető. Forrón üvegekben is tartósíthatjuk. Előételként, húsok mellé, szószok, saláták helyett is fogyaszthatjuk. Nekem a következő recept desszertként is megfelel.

 

Hozzávalók: 

IMAG0058

  • 6 db közepes alma
  • 2 ek vaj
  • 1 kk kurkuma
  • 1 kk ánizs
  • 1 kk őrölt chilipaprika
  • 3-4 ek cukor
  • (bio citromlé)

Az almákat megmossuk, meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A vajon enyhén megpirítjuk a fűszereket, hozzáadjuk az almát és 5 percig pirítjuk. Felöntjük fél dl vízzel, majd lefedve kb. 15 percig főzzük, hogy az alma megpuhuljon. Hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A végén egy kevés citromlevet is csavartam bele, de anélkül is nagyon finom. Korpás keksszel tálaltuk.

 

Hozzászólás