Fehérboros medvehagymás kalács
A medvehagyma hét lezárásaképpen különleges húsvéti kalácsot készítettem. A nagy medvehagymapusztításom során a vártnál kevesebb formában került az asztalra medvehagyma, de azt hiszem, ez a három fogás megérte a kísérletezést. A kalács tésztájával pedig egészen jó barátságba kerültünk, az elválás minden bizonnyal fájdalmas lesz. A medvehagymát félve gyúrtam bele a tésztába, de hamar gyönyörű tarkazöld kalácstésztát alkotott a páros. És hogy a harmónia tökéletes legyen köztük, gyengéd zongoraszóra kelesztettem a tésztát.
Az eredmény egy belül finoman foszló, kívül kicsit ropogós alkotás lett.
Közben próbáltam pirostojást festeni természetes színezőanyagokkal. Így került, illetve kerül majd holnap reggel a kalács mellé a céklával és pirospapikával megfestett tojás. Kellő tapasztalat hiányában szelíden halványak lettek, de ez remélem nem fogja zavarni a locsolókat 🙂
Hozzávalók:
- 500 g búzaliszt
- 100 g vaj
- 50 g medvehagyma
- 1,5 dl tej
- 30g élesztő
- 30 g cukor
- 10 g só
- 0,5 dl fehérbor
- 1 tojás sárgája
- 1 tojás a megkenéshez
- szezámmag
Az élesztőből, kevés tejből, cukorból és lisztből kovászt készítünk, majd ezt hozzáadjuk a liszthez. Hozzáadjuk a maradék cukrot, tejet, a vajat, sót, fehérbort, tojássárgát, és közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle. Kétfelé osztjuk, a felaprított medvehagymát az egyik felébe dolgozzuk, és 20 percig pihentetjük. Összefonjuk és egy gerincformába teszzük, ahol további 30 percet pihentetjük. Megkenjük az egész tojással, a tetejére szezámmagot, vagy aprított mandulát szórunk, és előmelegített sütőben 180 C fokon sütjük 30 percig.
(eredeti recept: BBC GoodFood, 2012. március)
Hozzászólás