Tovább a tartalomra
április 7, 2012 / gelencserzso

Fehérboros medvehagymás kalács

A medvehagyma hét lezárásaképpen különleges húsvéti kalácsot készítettem. A nagy medvehagymapusztításom során a vártnál kevesebb formában került az asztalra medvehagyma, de azt hiszem, ez a három fogás megérte a kísérletezést. A kalács tésztájával pedig egészen jó barátságba kerültünk, az elválás minden bizonnyal fájdalmas lesz. A medvehagymát félve gyúrtam bele a tésztába, de hamar gyönyörű tarkazöld kalácstésztát alkotott a páros. És hogy a harmónia tökéletes legyen köztük, gyengéd zongoraszóra kelesztettem a tésztát.

Az eredmény egy belül finoman foszló, kívül kicsit ropogós alkotás lett.

Közben próbáltam pirostojást festeni természetes színezőanyagokkal. Így került, illetve kerül majd holnap reggel a kalács mellé a céklával és pirospapikával megfestett tojás. Kellő tapasztalat hiányában szelíden halványak lettek, de ez remélem nem fogja zavarni a locsolókat 🙂


Hozzávalók:
  • 500 g búzaliszt
  • 100 g vaj
  • 50 g medvehagyma
  • 1,5 dl tej
  • 30g élesztő
  • 30 g cukor
  • 10 g só
  • 0,5 dl fehérbor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tojás a megkenéshez
  • szezámmag


Az élesztőből, kevés tejből, cukorból és lisztből kovászt készítünk, majd ezt hozzáadjuk a liszthez. Hozzáadjuk a maradék cukrot, tejet, a vajat, sót, fehérbort, tojássárgát, és közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle. Kétfelé osztjuk, a felaprított medvehagymát az egyik felébe dolgozzuk, és 20 percig pihentetjük. Összefonjuk és egy gerincformába teszzük, ahol további 30 percet pihentetjük. Megkenjük az egész tojással, a tetejére szezámmagot, vagy aprított mandulát szórunk, és előmelegített sütőben 180 C fokon sütjük 30 percig.

(eredeti recept: BBC GoodFood, 2012. március)

Hozzászólás